Saturday, 3 November 2012

Kisah Kelisa, Evo & Porsche




Pada suatu
malam yang hening dan sunyi di
lebuhraya utara selatan (PLUS
highway) kelihatan sebuah Kelisa putih
tersadai di sebelah lane kerosakan. Ada
orang tua yang berdiri disebelahnya,
pemilik Kelisa tu sedang berjalan
kehulu kehilir cuba menahan kereta
supaya membantu tetapi tidak ada
sebuah kereta pun berhenti.


Tiba- tiba
datang lah sebuah kereta Mitsubishi
Evo 7 berhenti di sebelah Kelisa tadi.
“Ada apa nie pakcik,kereta rosak
ke?”tanya mamat Evo 7 berusia dalam
lingkungan 20an. “A’ha rosak “jawab
pakcik tu simple je…. “Ok, cam nie, saya
ada tali nanti saya ikat kat kereta saya
dan saya tarik kereta pakcik sampai
tol”mamat nie bagi idea. “canteek gak
tu…” tapi….nanti kalau pakcik rasa
awak bawak laju pakcik akan hon dan
bagi high beam” “Woraaitt
pakcik”..mamat nie pun ikatlah tali kat
depan Kelisa putih didepan dan
hujungnya diikat dibelakang bumper
Evo 7nye.


dia pun jalanla..dengan slow
dan berhati-hati. Dalam lima kilometer
mamat nie laju le sikit, maklumlah Evo
7 brother….apalagi pakcik tu pun hon
dan bagi high beam la kat mamat tu.
Mamat tu pun slowkan balik.. Tiba-tiba
ada sebuah Porsche 911 datang dari
belakang dan press minyak kat mamat
Evo7, apa lagi bro….jiwa muda pantang
dicabar, dia pun tekan la minyak rapat
nak kejar Porsche 911 nie…lupa la
pulak dia dengan Kelisa putih org tua yg
diikat kat belakang kereta dia. Orang
tua tu punya la hangin satu badan,dia
pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak.


Mamat evo7 tu dah tak sedar
dah….angin punya pasal. Tak sampai 2
kilometer di depan ada mamat Polis
bertenggek buat speed trap kat bawah
jambatan. Vrooommm…. bedesup
peginye. “Ini dah lebih speed limit
nie”kate mamat Polis nie. “Mak ai !! ini
dah cecah 250kmj”


Dia pun contact la
kengkawan dia kat depan supaya
saman kereta-kereta yg laju nie…
“Over..over.. over”kate mamat Polis tadi
pada kawannya didepan. “Ada tiga buah
kenderaan memandu melebihi had
laju,sebuah Porsche 911, Mitsubishi
Evo7 dan sebuah lagi kalau aku cakap
korang mesti tak percaye punye” kate
mamat Polis. “Kereta ape yang satu lagi
Bro” kate member Polis yg ada di
depan. ? “Kelisa putih beb….tengah
cucuk angin ngan Evo7 tu….siap bagi
hon dan hi beam nak potong !!! pergh…


Sunday, 11 March 2012

i'll be back soon!!

dah berkarat dah blog aq..

hehe, insyaAllah pasnie x berkarat dah..

pasnie abes exam ngan kerje yang melambak lambak..

boleh la aq pulun balek wat blog nie..



there's more to come!!!


Friday, 27 January 2012

diskriminasi ke atas kebaikan dan manusia bertopengkan zionis!!

kadang aq terpikir..kenape kite perlu berdiskriminasi atas seseorang walaupun orang itu sendiri melakukan kebaikan??
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
dalam hidup kite nie, kite macam2 ragam orang..ade yang perangai seperti malaikat..ade jgak spesis setan tersesat kat bumi..nak x nak, kite jumpe semue perangai tue kat dunia..memang tak boleh lari dari perkara tu semua..



sometimes kite akan berjumpa ngan orang yang kite kurang suka, maybe kite x suke perangainya, maybe kite x suke penampilannye atau kite memang tidak menyukai seseorang itu tanpa sebab2 yang munasabah..
itu atas hak kite sebagai seorang insan untuk membenci atau menyukai seseorang itu, tetapi kite tidak boleh sewenang wenangnye melabelkan seseorang itu baik atau buruk..kite tidak tahu martabat atau darjat dia disisi tuhan itu camne..hanya Allah saje yang tau..

okeh, berbalik dengan tajuk di atas..ape kaitannya dua perkara yang sebutkan?? ape kaitan diskriminasi ke atas kebaikan dengan manusia bertopengkan zionis??

okeh, camni..kadang2 bile kite dah labelkan orang sebagai "jahat" dan sewaktu dengannya..kite akan berfikir segala ape yang dilakukan oleh orang tersebut sangatlah tidak menyenangkan bagi kita..dan malangnya sekali bagi kita apabila  kita menganggap perkara yang BAIK yang dilakukan oleh insan tersebut merupakan perkara yang BURUK bagi kita..

jika ini berlaku, TOLONG BERHENTI!!

anda sebenarnye menidakkan kebaikan walaupun ianya memberikan faedah kepada kita dan MALANGNYA lagi, anda bertindak seperti seorang ZIONIS!!



kalau anda perasan ( x payah perasan, memang fakta pon ) zionis selalu bertindak menidakkan segala usaha damai yang menjurus ke arah pembaikan hubungan antara Palestin dan Israel. segala usaha perdamaian ditolak sebulat bulatnya dan hingga hari ini kancah pertelingkahan antara dua negara tersebut masih belum menemui titik tamatnya. Zionis terus dan terus menghalang segala usaha baik dilakukan oleh Palestin dan malahan negara lain ( ingat lagi insiden Marvi Marmara?? ) dan dengan jelasnya, zionis MENIDAKKAN KEBAIKAN!!  mereka anti kebaikan walaupun kepada mereka sendiri!!



apa yang saya cuba buktikan di sini adalah janganlah bersifat pesimis, bersangka buruk dengan orang yang kita tidak suka atau benci, kalau mereka menganjurkan kebaikan dan ternyata ianya baik untuk diri mereka dan diri kita sendiri, jangan cuba untuk menidakkan usaha mereka untuk berbuat baik. jika anda berbuat yang sebaliknya, anda bersifat seperti zionis yang menolak kebaikan.

satu lagi senario dalam kehidupan kita hari ini ialah kebanyakan kembali melakukan jenayah yang mereka lakukan dahulu. apa puncanya?? ada daripada mereka telah pun bertaubat dan berazam tidak mengulanginya. mereka mahu kembali berfungsi dan memain peranan dalam kehidupan bermasyarakat kita. malang sekali ada di antara kite terus melabelkan mereka " banduan " atau " jahat " walaupun mereka melakukan kebaikan dan membuat kebajikan. bekas banduan terus dicemuh dan hidup tertekan. akhirnya mereka kembali melakukan perkara yang salah dan mengulangi jenayah kerana  masyarakat sekeliling MENIDAKKAN kebaikan mereka....



cube fahami situasi ini : anda melakukan sesuatu yang baik tetapi orang mencemuh anda kerana melakukan kebaikan. perasaan anda?? pikir2kanlah...

cukuplah setakat disini dahulu..hehe..nk berceloteh panjang sangat x larat nk taip..
konklusinya : if a person does wrong, don't hate the person, hate what they done wrong..
                    judge the people of what they are doing, not who they are....

Monday, 23 January 2012

PERKARA YANG DISARANKAN!!!




PETUA IMAM SYAFIE
Empat perkara menguatkan
badan
1. makan daging
2. memakai haruman
... 3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas


Empat perkara melemahkan
badan
1. banyak berkelamin
(bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika
makan
4. banyak makan bahan yang
masam


Empat perkara menajamkan mata

1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih


Empat perkara merosakan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat


Empat perkara menajamkan
fikiran

1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama


4 CARA TIDUR


1. TIDUR PARA NABI

Tidur terlentang sambil berfikir
tentang kejadian langit dan bumi.


2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI
IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk
memudahkan terjaga untuk solat
malam.


3. TIDUR PARA RAJA YANG
HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk
mencernakan makanan yang
banyak dimakan.


4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/tiarap seperti
tidurnya ahli neraka.