Monday, 21 November 2011

semuanya percuma!!!

Minta maaf sebab dah lame x update blog...dah berabuk dah blog nie..hehehe..memandangkan aq asyik teringat mak aq kat umah..ini ade cerita yang best untuk dikongsi bersame...


Seorang budak kecil  datang kepada ibunya yang berada di dapur, sedang menyiapkan minum malam. Si anak tersebut pergi kepada ibunye dan menyerahkan sekeping kertas. Si ibu lantas mengeringkan tangannya dengan apron lalu membaca nota si anak dalam keadaan tertanya tanya. 

Inilah ape yang si anak tulis :  

Mencabut rumput di halaman rumah : RM5
Membersihkan bilik sendiri minggu ini : RM1
Pergi ke kedai membeli barang : RM 0.50
Menjaga adik kecil ketika ibu pergi ke kedai : RM0.50
Membuang sampah : RM1
Mendapat keputusan yang baik dalam ujian : RM5
Membersihkan halaman rumah : RM2
Jumlah semua : Rm 15

Si ibu memandang anaknya yang berdiri sambil merenung kearahnya semula. Tiba tiba si anak terasa seolah olah seluruh memorinya terpancar di depan ibunya. Si ibu mengambil sebatang pen, menoleh lalu menulis sesuatu di atas kertas tadi.

Si ibu menulis :

Selama sembilan bulan ibu menjaga kamu dalam kandungan : percuma
Setiap malam ibu menjaga kamu dan berdoa untuk kamu : percuma
Masa2 yang meletihkan dan air mata ibu yang jatuh kerana kamu : percuma
Dimasa kamu ketakutan dan menjaga kamu pabila bahaya yang mungkin tiba : percuma
Untuk makanan, mainan dan mengelap hingusmu ketika sakit : percuma
Anakku, sayang ibu terhadap kamu : percuma


Apabila si anak membaca tulisan si ibu, air mata mula bergenang di mata si anak, lalu si anak mengucapkan “ ibu, saya semestinya sayang ibu “. Si anak menulis semula di atas kertas tersebut : “ TELAH DIBAYAR SEPENUHNYA “.

Moralnya , ibu kita telah bersusah payah membesarkan dan mendidik kita. Adalah menjadi tanggungjawab kite untuk membahagiakan mereka dan juga membalas semula jasa mereka. Aishhh..teringat plak mak kat umah. To my mom : “ adik sayang mak!! “ ^_^

Wednesday, 9 November 2011

doa untuk keselamatan harta benda ketika meninggalkannya..

"Aku tinggalkan kepada Allah harta dan keluargaku"

Kita amalkanlah mana yang kita mampu lakukan. Sebelum2 ini ada disertakan pelbagai cara seperti doa dan surah Yaasin untuk pendinding diri dan rumah. Tetapi yang ini doa yang ringkas dan mudah untuk di hafal serta selamat dengan izin-Nya... 

ada apa dengan air kosong??


 Bahan utama badan manusia.
Badan manusia terdiri lebih kurang 60%, terdiri daripada air. Kebanyakan cairan dalam badan datang daripada sumber air. Badan kita memerlukan lebih kurang 3 liter air untuk menampung keperluan badan. Air diperlukan kerana ia akan membantu jantung untuk berfungsi lebih konsisten. Air juga diperlukan dalam proses nyahtoksik untuk mengeluarkan toksin dan bahan buangan  keluar dari badan kita dalam bentuk urine atau peluh.


 Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

  Pelarut nutrien
Vitamin water soluble B dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga bertindak sebagai medium transport di dalam badan, bertindak sebagai pengangkut dan mengagihkannya ke seleruh badan.


Tiada kalori
Tiada sebab untuk tidak mengambil air kosong ke dalam diet kerana ia salah satu pelengkap nutrisi pemakanan.


 Sumber alkali
Kebanyakan makanan kita makan bersifat asidic. Dengan meminum air kosong, kita dapat meneutralkan sifat asidic dengan sifat alkali air kosong.

Kurangkan risiko kanser
Minum air kosong dapat mengurangkan  risiko kanser usus sebanyak 45% dan mengurangkan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%.


 Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

 Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

Tuesday, 8 November 2011

tips orang tua untuk kesihatan...

Sakit Tekak
Sakit tekak sewaktu bangun pagi?Terus kebilik air dan tepukkan air sejuk di tengkuk anda. pastinya kahak akan "longgar" dan mudah keluar selepas itu.
Hilangkan atau elakkan sakit tekak dengan meminum air tomato seminggu 3 kali. Sakit atau perit tekak akan hilang.





Hilangkan sedu
Hilangkan sedu dengan menarik nafas sedalam yang boleh, lakukan 3 atau 4 kali. Pastinya sedu anda beransur hilang selepas itu.

Segarkan Diri
Ingin segar diwaktu pagi? Selepas bangun daripada tidur, minum terus air suam. Amalan ini dipercayai awet muda sejak turun temurun.

Hilangkan batuk
Hilangkan batuk dengan mengambil sedikit gula melaka dan makan. anda akan lihat hasilnya yan memuaskan setelah beberapa ketika.






Segarkan Mata
Segarkan mata dengan beberapa helai daun sirih muda, cuci bersih. Ramas dan masukkan kedalam air suam dan tapis airnya. Rendamkan mata sambil kerdipkan mata berulangkali.
Segarkan mata dengan menggunakan uncang teh yang telah digunakan. Tekap ke mata anda. Hasilnya mata anda akan terasa sejuk dan segar.







Suara Serak
Atasi suara serak dengan sebuku asam jawa, rendam dan ramas didalam air. Kemudian campur dengan segelas air sejuk. Masukkan ke dalam peti sejuk. Minum dua kali sehari.
Atasi suara serak dengan dua biji bawang besar, Buang kulit dan mesin hingga hancur, tapiskan dan ambil airnya. Minum sekadar dua kali sehari selama dua hari berturut-turut.
Ubati suara serak dengan beberapa biji limau nipis dan mesinkannya dengan dicampur sedikit air lalu dipanaskan, kemudian sedutkan wapnya melalui mulut beberapa kali.





Sembuhkan luka
Sembuhkan luka dengan daun lidah buaya (aloe vera) dan sapukan lendirnya pada luka tersebut. dengan caratersebut, luka akan sembuh dengan lebih cepat.

Monday, 7 November 2011

seorang budak dan seekor tapak sulaiman...

Seorang tua berjalan jalan di pantai pada subuh hari. Dia ternampak seorang budak bermain main di di gigi air. Budak tersebut mengutip seekor tapak sulaiman dan mencampakkannya semule ke dalam laut. Si tua berjalan ke arah budak tersebut. Dia bertanyekan kepada budak tersebut mengape dia mencampakkan tapak sulaiman tersebut ke laut. Budak tersebut menjawab bahawa tapak sulaiman tersebut yang terdampar akan mati apabila ditinggalkan begitu sahaja dan kering akibat terkena selaran cahaya matahari.



“ tapi pantai ini panjangnya sebatu dan terdapat amat banyak tapak sulaiman.” Si tua berkata.

“adakah tindakan kamu memberikan perubahan kepada semua?”

Budak tersebut, selepas ditanya, memandang ke arah tapak sulaiman di tangan lalu mencampakkanya ke laut.

“ ia memberikan perubahan kepada yang tadi.” Jawab budak tersebut.

Moralnye: kita x perlu untuk membawa perubahan yang besar dalam dunia kita untuk menyumbangkan sesuatu, lakukan apa yang termampu walaupun usaha kita itu hanyalah kecil dibandingkan dengan yang lain. Walaupun ia kecil tetapi ia mampu memberikan perubahan.

Friday, 4 November 2011

Tom Anderson: Bagaimana cinta kembali..

Huhu, aq nk kongsikan kisah yang amat best dan boleh jadi panduan kepada sesape yang dalam perhubungan tak kisah la pasangan kekasih ataupun yang sudah mendirikan “masjid”. Kisah nie aq adaptasi dari buku aq bace – “ Everyday Greatness-inspiration of a meaningful life” and kepade sesape yang bace story nie tolong share kepada yang lain agar kite blajar sesuatu dalam hidup kita =)



“Saya” dalam kisah ini ialah Tom Anderson, pengarah di firma pelaburan Wall Street.

“Saya telah bersumpah pada diri saya ketika menuju ke rumah percutian kami di pantai. Selama 2 minggu saya akan cuba untuk menjadi suami dan bapa yang penyayang. Semuanya tentang kasih sayang. Tiada ‘jika’, tiada ‘tapi’.

Idea ini datang apabile saya mendengar pita rakaman di dalam kereta saya. Di dalam rakaman tersebut, terdapat potongan dari kitab Injil tentang suami yang memberi kasih sayang dan perhatian kepada sang isteri. Ia berbunyi “kasih sayang adalah keinginan dan niat. Seseorang boleh memilih untuk menyayangi.” Kepada diri saye sendiri, saye telah menjadi seorang suami yang mementingkan diri. Cinta antara kami ditumpulkan dengan sikap tidak peka dan “insensitive” . kebiasaannya saye, kepade Evelyn : saye selalu bertengkar dengannya tentang rancangan TV yang saye ingin tonton, membuang suratkhabar lama walaupon saye tahu Evelyn masih mahu membacenye. Jadi, untuk 2 minggu ini semua itu akan berubah.

Dan ia berubah. Saat saya cium Evelyn di pintu sebelum ke tempat kerja , saya berkata : “ awak kelihatan cantik pakai sweater kuning baru tue =)”

“ awak perasan ??”, katanya sambil tersenyum sipu. Mungkin sedikit kekok.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Selepas  memandu lama, saya mahu untuk duduk dan membaca sahaja. Evelyn mengajak saya untuk berjalan jalan di tepi pantai. Pada mulanya saye ingin menolak, tetapi saye terfikir, Evelyn telah meluangkan  masa berseorangan dengan anak2. Dan mungkin sekarang dia mahu berseorangan dengan saye pula. Saya berjalan dengannya dan anak saya pula bermain layang2.

Jadi ia pon berlaku. 2 minggu saye tidak menghubungi firma pelaburan Wall Street yang mana saya seorang pengarah; saya pergi ke muzium cengkerang dengannya, walaupon saya bencikan muzium ( tapi saya mula sukakannya! ) , menahan kesabaran saya apabila Evelyn betul2 lambat ketika bersiap untuk makan malam istimewa. Tenang dan bahagia, begitulah keadaan percutian kami. Saya membuat azam baru supaya memilih kasih sayang.

Pada malam terakhir di rumah percutian kami, kami bersiap siap untuk tidur, tiba2 Evelyn memandang saya dengan raut muka yang sedih.

“ mengapa sayang? “ saya bertanya.

“ Tom” dia berkata, dengan suara sayu, “ awak tahu sesuatu yang saye tak tahu??”

“apa maksud awak?”



“ saya...pergi melakukan pemeriksaan kesihatan beberapa minggu lalu..doktor kita..ada dia beritahu apa2 dekat awak tentang saya? Tom, awak begitu baik dengan saya......adakah saya akan mati??”
Saya terkedu seketika. Kemudian saya tergelak besar.

“ tak lah sayang!” sambil membaluti Evelyn didalam pelukan, “ you’re not dying sweetheart, i’m starting to live!”
"awak takkan mati sayang, saya baru sahaja hidup!"

Moral:  beri perhatian kepada orang yang kita sayangi. Ketepikan ego dan cube beri keutamaan dalam memberikan kasih sayang. Bukan sahaja anda menyinari hidup orang lain, anda juga memberi nafas baru ke dalam hidup anda sendiri! Renung2kan =)

Thursday, 3 November 2011

kisah nenek dan ubi!!!

haha, ni aq celup dari persatuan mahasiswa untuk dikongsi bersame. aq bace then ketawa x hingat dunia!!





Situasi sebenar :seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba-tiba dilanggar beca lalu mati ditempat kejadian.

Buletin Utama - "Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari."

Harian Metro - "Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan."

Utusan Malaysia - "Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"

Harakah - "Kami tiada beca."

Malaysiakini - "Beca langgar lari bukti kerajaan makan rasuah."

Twitter @NajibRazak - "Nenek sanggup mati kerana ubi, menunjukkan ubi 1Malaysia berkualiti dan digemari rakyat!"

Blog Melayu paranoid - "Keraguan sijil halal ubi mungkin punca nenek mati dilanggar beca."

Pancaindera - "Kisah nenek dilanggar beca diabadikan dalam filem terbaru David Teo, Beca Gangster."

Mastika - "Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi."

Maskulin : Lelaki bawa beca selamatkan ubi adalah ciri lelaki sejati~

Sinar Harian : Nenek dilanggar Beca Rempit!

Nona: Nenek awet muda kini tiada lagi.

Remaja : remaja gagal selamatkan ubi... nenek meninggal...

Hot.fm : ceritakan kisah menyedihkn anda bersama nenek dah ubi...

Sinar.fm : Keluhan seorang penarik beca apabila nenek maut dihempap ubi.

999 : dimanakah peranan pemandu beca, sehingga tergamak melanggar nenek dan ubi...

Bersamamu: liku2 terakhir nenek tua bersama ubi dan beca usang...

Aduan Rakyat : Disebabkan sambil lewa pembeca, nenek terbunuh disamping ubinya...

Edisi Khas : Seorang nenek tua pon adohai, telah di langgar lari kannye pon...telah mati dtempat kejadiannye adoiiinyeee!!!!

BANG BANG BOOM!! : akibat diacah2 untuk dilanggar dengan beca, nenek tua mati mengejut bersama ubi di tangan....

Upin dan Ipin: BETUL, BETUL, BETUL...........

kisah pembaca yang kesunyian...

aq ade terbace satu kisah yang terkandung dalam buku yang menarik berjudul “ Everyday Greatness – Inspiration of a meaningful life”. Buku nie amatlah special sebab mengandungi  pelbagai kisah yang memberi inspirasi kat kite sume...

aq amat tertarik kat satu kisah, simple je crite dye..tapi memang cukup mendalam maksud yang nk disampaikan: kisah Billy Graham dan pembacanya yang kesunyian. Camni critenye...



Billy Graham(penulis)  meneliti surat2  yang die dapat daripada pembaca pembacanya. Dalam satu surat dia, seorang perempuan menyatakan kesunyiannya yang datang dalam hidup tatkala anak2 sudah besar dan meninggalkan rumah. Billy membalas: “ sebelum2 ini keluarga awak memerlukan kebanyakan masa dan kekuatan kamu. Sekarang, kamu boleh memperluaskan lagi kasih sayang kamu. Terdapat anak2 di kawasan kejiranan kamu yang perlukan kefahaman memahami dunia dan persahabatan. Terdapat orang yang telah berumur berdekatan yang memerlukan teman untuk berbicara, orang buta yang tak boleh menonton tv yg dalam kebosanan. Apa kata kamu keluar di sana dan curahkan kebahagiaan dengan menolong orang lain?? ”. berminggu selepas itu, perempuan itu menulis semula kepada Bily:  “ saye telah ikut ape yang awak sarankan. Ia berkesan! Hari saye berubah dari hari yg malap menjadi hari yang ceria!! ”

Moral dlm crite nie: jgan apabile kite kehilangan orang yg disayangi terutamanya ahli keluarga, kite merasakan kekosongan terbntuk dalam dri kite. Cube penuhi kekosongan itu dengan menolong orang lain tdak kira sesiapepun. Dengan menolong orang lain, kekosongan tersebut lenyap kerana kite dengan rasa “selfless” memberikan kebahagian kepade orang lain dan pada yg sama kite juga turut merasakan kebahagian tersebut! Ramai lagi di luar sana yang mungkin kite tdak kenal tetapi amat memerlukan kite. Buang rase sunyi kerana ramai memerlukan anda  dan anda juge memerlukan mereka!!


Saturday, 29 October 2011

duduk antara 2 sujud - ringkas tapi bermakna...

mungkin kite sedia tahu 
duduk antara sujud merupakan salah satu rukun dalam solat
disertakan dengan tama'ninah ( berhenti seketika )
bacaan zikirnya pula hanya disunatkan..

namun..
ramai yang tidak mempedulikan bacaan zikir tersebut
segelintir daripada kite hanya berhenti seketika tanpa membaca zikir ..
mungkin untuk mempercepatkan masa solat..
mengejar urusan dunia yang lain..

tahukah korang bahawa bacaan yang x sampai  seminit itu mempunyai makna yang indah..
ia bagaikan doa untuk kita seharian..
apa kata kite berhenti sebentar dalam duduk antara due sujud dan membaca zikir yang membawa maksud: 
Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)


maknenye cukup simple tetapi menyelaputi segale aspek dalam hidup kite..
renung2kan dan selamat beramal =)

Friday, 28 October 2011

cara elak mengantuk dalam kelas...

memang time kelas, time lecture mase yang agak mengantuk..
time tu setan duduk begayut kat kelopak mata kita..
kite punye la tahan mata kite x nk bagi tertutup..
last2, kite landing sedap je atas meja kelas..
lecturer kat depan tak peduli dah, belasah jek tdo kat belakang..
macammane tak nak bagi mengantok??
ini cara aqu gune dalam kelas....

1. beli gula-gula banyak2 - bile kite dah rase ngantok sangat, cara yang paling baik dan sedap jgak ( depends pade gule2 kowg beli ) ialah kunyah gula2 kowg beli. dengan ini  mulut kowg rancak mengunyah sambil menikmati kemanisan or kepedasan gule2 yg kowg beli! adalah lebih baik jika mkan gule2 yang berperisa mint. ini kerana kajian mendapati bahawa mengambil perisa pudina akan meningkat tahap kepekaan seseorang. pasni, belilah gule2 perisa mint bnyak2!!



2. bawak air pergi kelas - bile kite ngantok sebenarnye otak kite yang 80% terdiri dari air nie kekurangan oksigen dan bile ini belaku, kite start menguap nguap tanda kita kekurangan oksigen. cube "topup" oksigen dalam otak kite dengan minum air kosong bnyak2. bawak at least sebotol air kosong ke kelas. bawak setong pon tak pe, lagi bagus!!



3. buat pergerakan ringkas - bile kite duduk lame2 atas kerusi sambil dengar bebelan lecturer kat depan mengajar, kite start rase ngantok sebab tak bnyak bergerak. darah kite tak bnyak berjalan dan dengan itu pengagihan oksigen dalam badan jadi lembab. akhirnye, kite jadi terkulai layu kerana mengantuk. cuba untuk buat senaman ringkas. tak payah bangun, juz duduk atas kerusi, pusing2 kepale, regangkan kaki dengan tangan. menggeliat sedikit tapi jgan sampai tergeliat sudah!! dengan ini, darah lebih bergerak laju ke anggota tubuh yng memerlukan oksigen dan seterusnye membekalkan bekalan oksigen dengan efficient!!

4. main urut2 ngan membe sebelah!! - haha, bukan shaja kite jadi tak ngantuk, membe sebelah pon jadi tak ngantok sebab kite ( x pasal2 kacau membe sbelah ). agak2 dah boring suruhla membe sebelah urutkan.

5. kacau membe sebelah!! - nie lagi best!! kite kalau dah ngantok akibat boring tahap gaban dengar lecturer membebelkan depan, ambil la "inisiatif" tersendiri ngan kacau membe lain. main cucuk2 ngan membe ke, pijak kasut membe sebelah ke..tapi awas!! jangan sampai kantoi ngan lecturer..kompem kene marah pas tue, hehehe!!




Thursday, 27 October 2011

Kebaikan Kopi...

aqu jarang minum kopi..
orang cakap minum kopi nie tak brape nak elok..
betul ke kopi nie datangkan banyak keburukan??
tak juge sebenarnye...
sebenarnye ade kebaikan disebalik kopi nie..yang jadi berbahayanya apabile kite mengambil kafein ( bahan dalam kopi ) secara berlebihan..
jom kite tengok kopi ley wat ape kat kite..



1. Kopi selama ini dikhabarkan sebagai minuman yang bergune untuk menambah tenaga dan membuat orang terjaga sepnjang malam. Benarkah kopi sehebat itu? Kandungan utama dalam kopi ialah kafein, yang berfungsi sebagai perangsang susunan saraf pusat (otak), sistem pernafasan, serta sistem pembuluh darah dan jantung. Sebab itu tak heran setiap minuman kopi dalam jumlah yang wajar, tubuh kita terasa segar, bergairah, daya pikir lebih cepat, tidak mudah lelah atau pun mengantuk.

2. kafein dikatakan dapat menyusutkan lemak.Tubuh orang gemuk kurang mampu membakar lemak ketika berolahraga berbanding ngan orang bertubuh normal. Akibatnya, tubuh akan membakar karbohidrat sebagai sumber tenaga, sehingga kadar gula dlam darah cepat merosot. Inillah sebabnya orang gemuk merasa lapar berlebihan setelah berolahraga dan akhirnya cenderung makan lebih banyak. Dengan minum 3 cangkir kopi sehari, tubuh orang gemuk membakar lebih banyak lemak . Kafein membantu memecah lemak menjadi sumber tenaga siap pakai . Hal ini mendorong tubuh lebih banyak memanfaatkan lemak, sehingga pembakaran karbohidrat menjadi lebih terbatas.

3.BARCELONA, Sepanyol - Satu kajian terbaru menunjukkan minum secawan kopi yang bergula boleh meningkatkan kemampuan otak, lapor sebuah akhbar semalam.

Saintis-saintis di Universiti Barcelona di sini mendapati pengambilan kafeina dan gula pada masa yang sama meningkatkan prestasi otak.Para penyelidik kini percaya kafeina dan gula itu meningkatkan fungsi otak seperti daya ingatan.



4.Salah satu hasil kajian yang dijalankan sejak lima tahun lalu mendedahkan pengambilan kopi menawarkan manfaat kepada pesakit parkinson dan diabetes jenis II. Malah kajian oleh penyelidik di Sekolah Kesihatan Awam Harvard turut menyenaraikan fakta tentang melindungi seseorang daripada penuaan yang menjadi satu lagi nilai tambah kelebihan kopi.

Faktor tersebut didorong oleh beberapa perkara terutamanya kandungan kafein di dalam kopi, selain fungsi antioksida yang tinggi dalam bijian ini. Kandungan kafein dalam 200 gram kopi, contohnya mencecah 135 mg, berbanding teh yang hanya sekitar 35 mg.

5. mengambil minuman kopi secara teratur dalam tempoh kajian selama lima tahun mendapati kurang 80 peratus risiko daripada mereka diserang parkinson.

6. kopi berupaya mengurangkan tekanan darah tinggi dan menjadi antioksida mengurangkan risiko kanser, sakit jantung dan strok.

Profesor kimia dari Texas, Dr. Joe Vinson pula menjelaskan, antioksida yang dimiliki kopi berfungsi seperti ‘tentera’ yang menjadi perisai tubuh daripada radikal bebas.

“Manusia terdedah kepada radikal bebas daripada oksigen yang disedut, gula dan sebagainya sehingga mengundang pelbagai penyakit kronik. Antioksida membantu mengurangkan kemungkinan serangan kanser, jantung dan strok,” katanya.

7. kopi baik untuk kesuburan lelaki, selain menggalakkan sperma berenang lebih aktif.

Wednesday, 26 October 2011

kerja gila!!!!

hari ini dalam sejarah!!
aq wat keje gile!!
hari ini aq balek dari ganu menuju ke rumah ku yg terchenta kat pahang..
time balek keadaan cuace x brape nak "geng" ngan aq..
asek ujan berenti, ujan berenti..
ade time aq kat kerteh..
ujan lebat sangat..aq berenti kat warung tepi jalan yang x bukak
lepak situ kejap..keringkan baju..
perah stokin basah(busuk giler)
aq bukak spek mate aq letak atas meja..


tggu agak reda barula aq gerak..
seronok punye seronok aq sampai kat chukai.. 
aq berenti kat traffic light, tgok ade mamat ensem bawak moto..
mamat tue pakai spek mate..
aq rabe2 area mata aq..
baru aq perasan..
Ya Allah!!!!
SPEK MATA AQ MANE???

aq baru teringat aq letak spek tu kat meja kat warung aq lepak berteduh tadi kat KERTEH!!!!
perasan dah becampur baur..
nak amek ke x nk..??
aq pikir baek amek je..spek harge due ratus kot..x nk aq wat spek baru!!!
dengan rase bengangnye aq wat U-turn,CARI BALEK SPEK TUE!!!
PATAH BALEK 50KM!!!


aduih..dah la ujan..aq buang mase gi cari spek tue balek
naseb bek jumpe..
Alhamdullilah..

hehe, memang kerja gile!!!
tapi tue la kan..pengalaman mendewasakan kite..
pasnie tobat!!!
aq x nk lupe ag!!!

Monday, 24 October 2011

Barney stinson - legend....wait for it here comes the other part, DARY!!!


barney stinson
seorang watak penting dalam sitkom " How I Met Your Mother "
perwatakannya yang unik dan selalu mengenakan sut yang berjenama
entah kenape aq obses ngan quotes dye..

" when i get sad, i stop being sad and be awesome instead...true story "



memang statement kat atas nampak ridiculous..
but seriusly, he's got some point..
kenape nk terus bersedih kalau kite tau kite nie hebat orangnye..
betul x??
wat ape nk layan kesedihan..
banyak lagi mende dalam dunia nie boleh wat kite gumbira..
kite hebat!! so what's the point of being sad??
be confident about yourself
and the most important is..
be yourself and be AWESOME!!
hehe..that's the point..
 to mister barney stinson...
you are AWESOME!!!!


Drink water after waking up!! - good for health!!




It is popular in Japan today to drink water immediately after waking up every morning. Furthermore, scientific tests have proven its value. We publish below a description of use of water for our readers. For old and serious diseases as well as modern illnesses the water treatment had been found successful by a Japanese medical society as a 100% cure for the following diseases:
Headache, body ache, heart system, arthritis, fast heart beat, epilepsy, excess fatness, bronchitis asthma, TB, meningitis, kidney and urine diseases, vomiting, gastritis, diarrhea, piles, diabetes, constipation, all eye diseases, womb, cancer and menstrual disorders, ear nose and throat diseases.
METHOD OF TREATMENT
1. As you wake up in the morning before brushing teeth, drink 4 x 160ml glasses of water
2. Brush and clean the mouth but do not eat or drink anything for 45 minute
3.. After 45 minutes you may eat and drink as normal.
4. After 15 minutes of breakfast, lunch and dinner do not eat or drink anything for 2 hours
5. Those who are old or sick and are unable to drink 4 glasses of water at the beginning may commence by taking little water and gradually increase it to 4 glasses per day.
6. The above method of treatment will cure diseases of the sick and others can enjoy a healthy life.
The following list gives the number of days of treatment required to cure/control/reduce main diseases:
1. High Blood Pressure (30 days)
2. Gastric (10 days)
3. Diabetes (30 days)
4. Constipation (10 days)
5. Cancer (180 days)
6. TB (90 days)
7. Arthritis patients should follow the above treatment only for 3 days in the 1st week, and from 2nd week onwards – daily..
This treatment method has no side effects, however at the commencement of treatment you may have to urinate a few times.
It is better if we continue this and make this procedure as a routine work in our life. Drink Water and Stay healthy and Active.
This makes sense .. The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals ..not cold water. Maybe it is time we adopt their drinking habit while eating!!! Nothing to lose, everything to gain...
For those who like to drink cold water, this article is applicable to you.
It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion.
Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine.
Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal.
A serious note about heart attacks:
· Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting,
· Be aware of intense pain in the jaw line.
· You may never have the first chest pain during the course of a heart attack.
· Nausea and intense sweating are also common symptoms.
· 60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up.
· Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know, the better chance we could survive...
A cardiologist says if everyone who gets this mail sends it to everyone they know, you can be sure that we'll save at least one life.

personaliti berdasarkan huruf pertama nama...

A = Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B = Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C = Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D = Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja.
Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita.
Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E = Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F = Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala.
Mereka juga sukar
memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

G = Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi.
Tekun belajar
ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H = Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain.
Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I = Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J = Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan.
Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K = Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah.
Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L = Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja.
Kelemahannya, tidak
menepati masa.

M = Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak.
Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

N = Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O = Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P = Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.

Q = Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R = Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S = Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T = Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U = Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V = Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat.
Tidak suka
berterus terang.

W = Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X = Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y = Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z = Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.

Friday, 21 October 2011

uji minda!!!

Ade sedikit soalan nak tanye korang.
Saya tahu anda semua genius.
Jawap soalan dibawah…tapi AWAS!! jangan terlalu lama untuk jawab soalan dibawah.
Goodluck..☺

Ujian Dementia
Betapa cekapnya anda!!

Di bawah ada (4 ) soalan dan satu soalan bonus. Anda perlu menjawab
dengan pantas. Anda tidak boleh mengambil masa, perlu menjawabnya
segera. OK?

Mari cuba, lihat sendiri berapa pantas dan hebatnya diri anda…..

Ready? GO!!! (lihat bawah)

Soalan Pertama:

Anda menyertai perlumbaan. Anda mengejar dan memotong orang yang kedua. Sekarang Anda ditempat yang ke berapa?

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~

Jawapan: Jika jawapan anda tempat yang pertama, sudah tentu jawapan
anda salah! Jika anda memotong orang kedua sudah tentu anda mengambil
tempatnya, tempat kedua!

Cuba jangan lihat atas semula untuk
soalan seterus. Sekarang jawab soalan kedua, tetapi jangan ambil terlalu
banyak masa seperti soalan pertama OK ?

Soalan Kedua:
Jika anda memotong tempat orang yang terakhir, jadi anda di tempat…? (lihat bawah)

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~

Jawapan: Jika jawapan anda tempat kedua terakhir, anda salah lagi..
siapakah yang terakhir, bagaimana anda boleh memotong orang yang
terakhir?

Adakah anda pantas dan cerdek, tidak begitu rupanya.?

Soalan Ketiga:

Soalan kira-kira bermuslihat! Perhatian: Ini mesti dilakukan tanpa
menggunakan fikiran sahaja . Jangan guna kertas dan pensil atau mesen
kira-kira. Cuba lah…

Ambil 1000 dan campur 40. Sekarang campur
lagi 1000. Campur lagi 30 …. Campur lagi 1000 . Campur lagi 20… Campur
lagi 1000 . Campur lagi 10….. Berapa kah jumlah semua?

Lihat bawah untuk …jawapan.. ..

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~

Adakah jawapan anda 5000 ?

Jawapan sebanar adalah 4100.

Jika anda tak percaya gunakan mesen kira-kira.! Mungkin ini bukan hari
anda kan ? Mungkin anda boleh jawab soalan yang akhir ini dengan betul …
Cuba .

Soalan keempat:

Bapa sadah ada seramai lima orang anak gadis: 1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono. Apakah nama anak gadisnya yang terakhir?

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~

Adakah jawapan anda Nunu? Salah! sudah tentu Salah.
Namanya Sadah. Baca semula soalan!

Okay, cuba jawab soalan bonus:

Sorang bisu pergi ke mini-market untuk membeli sebatang berus gigi.
Dengan mengayakan lakunan memberus gigi ia berjaya menerangkan hasratnya
kepada pekedai dan ia berjaya membeli berus gigi itu.

Seterusnya, seorang buta pergi ke mini-market, untuk membeli cermin mata
hitam, bagaimaa dia menerangkan kepada pekedai itu hasratnya. …?

~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~ ~~~~~~

Dia hanya membuka mulutnya dan menyebut apa yang dihajati

Mudah sahaja.

HANTARKAN KEPADA BIJAK PANDAI YANG LAIN ATAU KEPADA YANG MERASAKAN DIRI MEREKA BIJAK

Canon EOS 1100D - new from canon!

Perasan tak ade iklan yuna dok pegang2 camera sambil men tangkap2 gambar dalam TV??
Itulah iklan terbaru yang promosikan keluaran terbaru daripada Canon iaitu EOS 1100D..
kenapa tetibe saye cakap pasal model terbaru nie?? bersesuaian dengan bajet saye yang bawak RM2000, saye dapat memiliki model terbaru tersebut. bersesuaian dengan pelajar la kirenye kerana DSLR nie mudah untuk dikendalikan dan ade body warne merah!! (selalunye DSLR warne hitam jek!! boring aq tgok!) dan paling penting ia model baru menampilkan ciri2 baru dan mampu dimiliki dengan harga berpatutan !!
Ia mungkin menjadi saingan keluaran baru Nikon iaitu D3100....

Sebelum tue, mari kite tgok spec untuk model baru nie..


  • 12MP CMOS sensor
  • 9-point AF system (up from 7 on the 1000D)
  • 63-area iFCL color-sensitive metering (from EOS 7D)
  • 720p movie recording at 30 or 25fps (H.264 compression)
  • 2.7" LCD, 230,000 dots
  • ISO 100-6400 (no expansion)
  • Basic+ creative point-and-shoot mode
  • Eye-Fi wireless SD card compatible menu options

  • Dimensions: Approx. 129.9 x 99.7 x 77.9mm
  • Weight: Approx. 495g
  • Effective pixels: 12.2 megapixels
  • Imaging engine: DIGIC 4
  • Recording media: SD/SDHC/SDXC
  • AF points: 9
  • ISO speed: 100-6400
  • Movie recording resolution: 1280x720
  • Movie recording framerate: 30/25 fps



Monday, 17 October 2011

Doa tatkala terlalu sedih...

"Ya Allah, rahmat-Mu aku harapkan, janganlah Engkau serahkan (segala urusanku) kepada diriku walau sekejap mata, perbaikilah segala urusanku, tiada Tuhan yang berhak disembah selain Engkau"


Friday, 14 October 2011

solat selepas haid!!


SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN..
Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!

Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu"

Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur.

Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..

Dalam BAB TIGA :
" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.
2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)
HURAIAN MASALAH :
1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?
- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)
2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?
- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.
- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.
3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.
-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.
-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)
-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.

Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.
Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!

(Sumber dari teman-teman di facebook)

bahaya tidur lepas subuh!!




Banyak tidur dapat mengakibatkan lalai dan malas-malasan. Banyak tidur ada yang termasuk dilarang dan ada pula yang dapat menimbulkan bahaya bagi badan.

Waktu tidur yang paling bermanfaat yaitu :

1. Tidur ketika perlu tidur.
2. Tidur di awal malam – ini lebih manfaat daripada tidur lewat malam
3. Tidur di pertengahan siang –ini lebih bermanfaat daripada tidur di waktu pagi dan petang. Apatah lagi pada waktu pagi dan petang sangat kurang manfaatnya bahkan lebih banyak bahaya yang ditimbulkan, lebih-lebih lagi tidur di waktu Asar dan awal pagi kecuali jika memang tidak tidur semalaman.

Menurut para salaf, tidur yang terlarang adalah tidur ketika selesai solat subuh hingga matahari terbit. Kerena pada waktu tersebut adalah waktu untuk menuai ghonimah (pahala yang berlimpah). Mengisi waktu tersebut adalah keutamaan yang sangat besar, menurut orang-orang soleh. Sehingga apabila mereka melakukan perjalanan semalam suntuk, mereka tidak mahu tidur di waktu tersebut hingga terbit matahari. Mereka melakukan demikian kerana waktu pagi adalah waktu terbukanya pintu rezeki dan datangnya barokah (banyak kebaikan).” (Madarijus Salikin, 1/459, Maktabah Syamilah)

BAHAYA TIDUR PAGI

1. Tidak sesuai dengan petunjuk Al Qur'an dan As Sunnah.

2. Bukan termasuk akhlak dan kebiasaan para salafush soleh (generasi terbaik umat ini), bahkan merupakan perbuatan yang dibenci.

3. Tidak mendapatkan barokah di dalam waktu dan amalannya.


4. Menyebabkan malas dan tidak bersemangat di sisa harinya.

Maksud dari hal ini dapat dilihat dari perkataan Ibnul Qayyim. Beliau rahimahullah berkata, "Pagi hari bagi seseorang itu seperti waktu muda dan akhir harinya seperti waktu tuanya." (Miftah Daris Sa'adah, 2/216). Amalan seseorang di waktu muda berpengaruh terhadap amalannya di waktu tua. Jadi jika seseorang di awal pagi sudah malas-malasan dengan sering tidur, maka di petang harinya dia juga akan malas-malasan pula.

5. Menghambat datangnya rezeki.

Ibnul Qayyim berkata, "Empat hal yang menghambat datangnya rezeki adalah [1] tidur di waktu pagi, [2] sedikit solat, [3] malas-malasan dan [4] berkhianat." (Zaadul Ma’ad, 4/378)

6. Menyebabkan berbagai penyakit badan, di antaranya adalah melemahkan syahwat.