Monday, 21 November 2011

semuanya percuma!!!

Minta maaf sebab dah lame x update blog...dah berabuk dah blog nie..hehehe..memandangkan aq asyik teringat mak aq kat umah..ini ade cerita yang best untuk dikongsi bersame...


Seorang budak kecil  datang kepada ibunya yang berada di dapur, sedang menyiapkan minum malam. Si anak tersebut pergi kepada ibunye dan menyerahkan sekeping kertas. Si ibu lantas mengeringkan tangannya dengan apron lalu membaca nota si anak dalam keadaan tertanya tanya. 

Inilah ape yang si anak tulis :  

Mencabut rumput di halaman rumah : RM5
Membersihkan bilik sendiri minggu ini : RM1
Pergi ke kedai membeli barang : RM 0.50
Menjaga adik kecil ketika ibu pergi ke kedai : RM0.50
Membuang sampah : RM1
Mendapat keputusan yang baik dalam ujian : RM5
Membersihkan halaman rumah : RM2
Jumlah semua : Rm 15

Si ibu memandang anaknya yang berdiri sambil merenung kearahnya semula. Tiba tiba si anak terasa seolah olah seluruh memorinya terpancar di depan ibunya. Si ibu mengambil sebatang pen, menoleh lalu menulis sesuatu di atas kertas tadi.

Si ibu menulis :

Selama sembilan bulan ibu menjaga kamu dalam kandungan : percuma
Setiap malam ibu menjaga kamu dan berdoa untuk kamu : percuma
Masa2 yang meletihkan dan air mata ibu yang jatuh kerana kamu : percuma
Dimasa kamu ketakutan dan menjaga kamu pabila bahaya yang mungkin tiba : percuma
Untuk makanan, mainan dan mengelap hingusmu ketika sakit : percuma
Anakku, sayang ibu terhadap kamu : percuma


Apabila si anak membaca tulisan si ibu, air mata mula bergenang di mata si anak, lalu si anak mengucapkan “ ibu, saya semestinya sayang ibu “. Si anak menulis semula di atas kertas tersebut : “ TELAH DIBAYAR SEPENUHNYA “.

Moralnya , ibu kita telah bersusah payah membesarkan dan mendidik kita. Adalah menjadi tanggungjawab kite untuk membahagiakan mereka dan juga membalas semula jasa mereka. Aishhh..teringat plak mak kat umah. To my mom : “ adik sayang mak!! “ ^_^

Wednesday, 9 November 2011

doa untuk keselamatan harta benda ketika meninggalkannya..

"Aku tinggalkan kepada Allah harta dan keluargaku"

Kita amalkanlah mana yang kita mampu lakukan. Sebelum2 ini ada disertakan pelbagai cara seperti doa dan surah Yaasin untuk pendinding diri dan rumah. Tetapi yang ini doa yang ringkas dan mudah untuk di hafal serta selamat dengan izin-Nya... 

ada apa dengan air kosong??


 Bahan utama badan manusia.
Badan manusia terdiri lebih kurang 60%, terdiri daripada air. Kebanyakan cairan dalam badan datang daripada sumber air. Badan kita memerlukan lebih kurang 3 liter air untuk menampung keperluan badan. Air diperlukan kerana ia akan membantu jantung untuk berfungsi lebih konsisten. Air juga diperlukan dalam proses nyahtoksik untuk mengeluarkan toksin dan bahan buangan  keluar dari badan kita dalam bentuk urine atau peluh.


 Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

  Pelarut nutrien
Vitamin water soluble B dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga bertindak sebagai medium transport di dalam badan, bertindak sebagai pengangkut dan mengagihkannya ke seleruh badan.


Tiada kalori
Tiada sebab untuk tidak mengambil air kosong ke dalam diet kerana ia salah satu pelengkap nutrisi pemakanan.


 Sumber alkali
Kebanyakan makanan kita makan bersifat asidic. Dengan meminum air kosong, kita dapat meneutralkan sifat asidic dengan sifat alkali air kosong.

Kurangkan risiko kanser
Minum air kosong dapat mengurangkan  risiko kanser usus sebanyak 45% dan mengurangkan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%.


 Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

 Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

Tuesday, 8 November 2011

tips orang tua untuk kesihatan...

Sakit Tekak
Sakit tekak sewaktu bangun pagi?Terus kebilik air dan tepukkan air sejuk di tengkuk anda. pastinya kahak akan "longgar" dan mudah keluar selepas itu.
Hilangkan atau elakkan sakit tekak dengan meminum air tomato seminggu 3 kali. Sakit atau perit tekak akan hilang.





Hilangkan sedu
Hilangkan sedu dengan menarik nafas sedalam yang boleh, lakukan 3 atau 4 kali. Pastinya sedu anda beransur hilang selepas itu.

Segarkan Diri
Ingin segar diwaktu pagi? Selepas bangun daripada tidur, minum terus air suam. Amalan ini dipercayai awet muda sejak turun temurun.

Hilangkan batuk
Hilangkan batuk dengan mengambil sedikit gula melaka dan makan. anda akan lihat hasilnya yan memuaskan setelah beberapa ketika.






Segarkan Mata
Segarkan mata dengan beberapa helai daun sirih muda, cuci bersih. Ramas dan masukkan kedalam air suam dan tapis airnya. Rendamkan mata sambil kerdipkan mata berulangkali.
Segarkan mata dengan menggunakan uncang teh yang telah digunakan. Tekap ke mata anda. Hasilnya mata anda akan terasa sejuk dan segar.







Suara Serak
Atasi suara serak dengan sebuku asam jawa, rendam dan ramas didalam air. Kemudian campur dengan segelas air sejuk. Masukkan ke dalam peti sejuk. Minum dua kali sehari.
Atasi suara serak dengan dua biji bawang besar, Buang kulit dan mesin hingga hancur, tapiskan dan ambil airnya. Minum sekadar dua kali sehari selama dua hari berturut-turut.
Ubati suara serak dengan beberapa biji limau nipis dan mesinkannya dengan dicampur sedikit air lalu dipanaskan, kemudian sedutkan wapnya melalui mulut beberapa kali.





Sembuhkan luka
Sembuhkan luka dengan daun lidah buaya (aloe vera) dan sapukan lendirnya pada luka tersebut. dengan caratersebut, luka akan sembuh dengan lebih cepat.

Monday, 7 November 2011

seorang budak dan seekor tapak sulaiman...

Seorang tua berjalan jalan di pantai pada subuh hari. Dia ternampak seorang budak bermain main di di gigi air. Budak tersebut mengutip seekor tapak sulaiman dan mencampakkannya semule ke dalam laut. Si tua berjalan ke arah budak tersebut. Dia bertanyekan kepada budak tersebut mengape dia mencampakkan tapak sulaiman tersebut ke laut. Budak tersebut menjawab bahawa tapak sulaiman tersebut yang terdampar akan mati apabila ditinggalkan begitu sahaja dan kering akibat terkena selaran cahaya matahari.



“ tapi pantai ini panjangnya sebatu dan terdapat amat banyak tapak sulaiman.” Si tua berkata.

“adakah tindakan kamu memberikan perubahan kepada semua?”

Budak tersebut, selepas ditanya, memandang ke arah tapak sulaiman di tangan lalu mencampakkanya ke laut.

“ ia memberikan perubahan kepada yang tadi.” Jawab budak tersebut.

Moralnye: kita x perlu untuk membawa perubahan yang besar dalam dunia kita untuk menyumbangkan sesuatu, lakukan apa yang termampu walaupun usaha kita itu hanyalah kecil dibandingkan dengan yang lain. Walaupun ia kecil tetapi ia mampu memberikan perubahan.

Friday, 4 November 2011

Tom Anderson: Bagaimana cinta kembali..

Huhu, aq nk kongsikan kisah yang amat best dan boleh jadi panduan kepada sesape yang dalam perhubungan tak kisah la pasangan kekasih ataupun yang sudah mendirikan “masjid”. Kisah nie aq adaptasi dari buku aq bace – “ Everyday Greatness-inspiration of a meaningful life” and kepade sesape yang bace story nie tolong share kepada yang lain agar kite blajar sesuatu dalam hidup kita =)



“Saya” dalam kisah ini ialah Tom Anderson, pengarah di firma pelaburan Wall Street.

“Saya telah bersumpah pada diri saya ketika menuju ke rumah percutian kami di pantai. Selama 2 minggu saya akan cuba untuk menjadi suami dan bapa yang penyayang. Semuanya tentang kasih sayang. Tiada ‘jika’, tiada ‘tapi’.

Idea ini datang apabile saya mendengar pita rakaman di dalam kereta saya. Di dalam rakaman tersebut, terdapat potongan dari kitab Injil tentang suami yang memberi kasih sayang dan perhatian kepada sang isteri. Ia berbunyi “kasih sayang adalah keinginan dan niat. Seseorang boleh memilih untuk menyayangi.” Kepada diri saye sendiri, saye telah menjadi seorang suami yang mementingkan diri. Cinta antara kami ditumpulkan dengan sikap tidak peka dan “insensitive” . kebiasaannya saye, kepade Evelyn : saye selalu bertengkar dengannya tentang rancangan TV yang saye ingin tonton, membuang suratkhabar lama walaupon saye tahu Evelyn masih mahu membacenye. Jadi, untuk 2 minggu ini semua itu akan berubah.

Dan ia berubah. Saat saya cium Evelyn di pintu sebelum ke tempat kerja , saya berkata : “ awak kelihatan cantik pakai sweater kuning baru tue =)”

“ awak perasan ??”, katanya sambil tersenyum sipu. Mungkin sedikit kekok.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Selepas  memandu lama, saya mahu untuk duduk dan membaca sahaja. Evelyn mengajak saya untuk berjalan jalan di tepi pantai. Pada mulanya saye ingin menolak, tetapi saye terfikir, Evelyn telah meluangkan  masa berseorangan dengan anak2. Dan mungkin sekarang dia mahu berseorangan dengan saye pula. Saya berjalan dengannya dan anak saya pula bermain layang2.

Jadi ia pon berlaku. 2 minggu saye tidak menghubungi firma pelaburan Wall Street yang mana saya seorang pengarah; saya pergi ke muzium cengkerang dengannya, walaupon saya bencikan muzium ( tapi saya mula sukakannya! ) , menahan kesabaran saya apabila Evelyn betul2 lambat ketika bersiap untuk makan malam istimewa. Tenang dan bahagia, begitulah keadaan percutian kami. Saya membuat azam baru supaya memilih kasih sayang.

Pada malam terakhir di rumah percutian kami, kami bersiap siap untuk tidur, tiba2 Evelyn memandang saya dengan raut muka yang sedih.

“ mengapa sayang? “ saya bertanya.

“ Tom” dia berkata, dengan suara sayu, “ awak tahu sesuatu yang saye tak tahu??”

“apa maksud awak?”



“ saya...pergi melakukan pemeriksaan kesihatan beberapa minggu lalu..doktor kita..ada dia beritahu apa2 dekat awak tentang saya? Tom, awak begitu baik dengan saya......adakah saya akan mati??”
Saya terkedu seketika. Kemudian saya tergelak besar.

“ tak lah sayang!” sambil membaluti Evelyn didalam pelukan, “ you’re not dying sweetheart, i’m starting to live!”
"awak takkan mati sayang, saya baru sahaja hidup!"

Moral:  beri perhatian kepada orang yang kita sayangi. Ketepikan ego dan cube beri keutamaan dalam memberikan kasih sayang. Bukan sahaja anda menyinari hidup orang lain, anda juga memberi nafas baru ke dalam hidup anda sendiri! Renung2kan =)

Thursday, 3 November 2011

kisah nenek dan ubi!!!

haha, ni aq celup dari persatuan mahasiswa untuk dikongsi bersame. aq bace then ketawa x hingat dunia!!





Situasi sebenar :seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba-tiba dilanggar beca lalu mati ditempat kejadian.

Buletin Utama - "Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari."

Harian Metro - "Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan."

Utusan Malaysia - "Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"

Harakah - "Kami tiada beca."

Malaysiakini - "Beca langgar lari bukti kerajaan makan rasuah."

Twitter @NajibRazak - "Nenek sanggup mati kerana ubi, menunjukkan ubi 1Malaysia berkualiti dan digemari rakyat!"

Blog Melayu paranoid - "Keraguan sijil halal ubi mungkin punca nenek mati dilanggar beca."

Pancaindera - "Kisah nenek dilanggar beca diabadikan dalam filem terbaru David Teo, Beca Gangster."

Mastika - "Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi."

Maskulin : Lelaki bawa beca selamatkan ubi adalah ciri lelaki sejati~

Sinar Harian : Nenek dilanggar Beca Rempit!

Nona: Nenek awet muda kini tiada lagi.

Remaja : remaja gagal selamatkan ubi... nenek meninggal...

Hot.fm : ceritakan kisah menyedihkn anda bersama nenek dah ubi...

Sinar.fm : Keluhan seorang penarik beca apabila nenek maut dihempap ubi.

999 : dimanakah peranan pemandu beca, sehingga tergamak melanggar nenek dan ubi...

Bersamamu: liku2 terakhir nenek tua bersama ubi dan beca usang...

Aduan Rakyat : Disebabkan sambil lewa pembeca, nenek terbunuh disamping ubinya...

Edisi Khas : Seorang nenek tua pon adohai, telah di langgar lari kannye pon...telah mati dtempat kejadiannye adoiiinyeee!!!!

BANG BANG BOOM!! : akibat diacah2 untuk dilanggar dengan beca, nenek tua mati mengejut bersama ubi di tangan....

Upin dan Ipin: BETUL, BETUL, BETUL...........

kisah pembaca yang kesunyian...

aq ade terbace satu kisah yang terkandung dalam buku yang menarik berjudul “ Everyday Greatness – Inspiration of a meaningful life”. Buku nie amatlah special sebab mengandungi  pelbagai kisah yang memberi inspirasi kat kite sume...

aq amat tertarik kat satu kisah, simple je crite dye..tapi memang cukup mendalam maksud yang nk disampaikan: kisah Billy Graham dan pembacanya yang kesunyian. Camni critenye...



Billy Graham(penulis)  meneliti surat2  yang die dapat daripada pembaca pembacanya. Dalam satu surat dia, seorang perempuan menyatakan kesunyiannya yang datang dalam hidup tatkala anak2 sudah besar dan meninggalkan rumah. Billy membalas: “ sebelum2 ini keluarga awak memerlukan kebanyakan masa dan kekuatan kamu. Sekarang, kamu boleh memperluaskan lagi kasih sayang kamu. Terdapat anak2 di kawasan kejiranan kamu yang perlukan kefahaman memahami dunia dan persahabatan. Terdapat orang yang telah berumur berdekatan yang memerlukan teman untuk berbicara, orang buta yang tak boleh menonton tv yg dalam kebosanan. Apa kata kamu keluar di sana dan curahkan kebahagiaan dengan menolong orang lain?? ”. berminggu selepas itu, perempuan itu menulis semula kepada Bily:  “ saye telah ikut ape yang awak sarankan. Ia berkesan! Hari saye berubah dari hari yg malap menjadi hari yang ceria!! ”

Moral dlm crite nie: jgan apabile kite kehilangan orang yg disayangi terutamanya ahli keluarga, kite merasakan kekosongan terbntuk dalam dri kite. Cube penuhi kekosongan itu dengan menolong orang lain tdak kira sesiapepun. Dengan menolong orang lain, kekosongan tersebut lenyap kerana kite dengan rasa “selfless” memberikan kebahagian kepade orang lain dan pada yg sama kite juga turut merasakan kebahagian tersebut! Ramai lagi di luar sana yang mungkin kite tdak kenal tetapi amat memerlukan kite. Buang rase sunyi kerana ramai memerlukan anda  dan anda juge memerlukan mereka!!