Friday, 28 October 2011

cara elak mengantuk dalam kelas...

memang time kelas, time lecture mase yang agak mengantuk..
time tu setan duduk begayut kat kelopak mata kita..
kite punye la tahan mata kite x nk bagi tertutup..
last2, kite landing sedap je atas meja kelas..
lecturer kat depan tak peduli dah, belasah jek tdo kat belakang..
macammane tak nak bagi mengantok??
ini cara aqu gune dalam kelas....

1. beli gula-gula banyak2 - bile kite dah rase ngantok sangat, cara yang paling baik dan sedap jgak ( depends pade gule2 kowg beli ) ialah kunyah gula2 kowg beli. dengan ini  mulut kowg rancak mengunyah sambil menikmati kemanisan or kepedasan gule2 yg kowg beli! adalah lebih baik jika mkan gule2 yang berperisa mint. ini kerana kajian mendapati bahawa mengambil perisa pudina akan meningkat tahap kepekaan seseorang. pasni, belilah gule2 perisa mint bnyak2!!



2. bawak air pergi kelas - bile kite ngantok sebenarnye otak kite yang 80% terdiri dari air nie kekurangan oksigen dan bile ini belaku, kite start menguap nguap tanda kita kekurangan oksigen. cube "topup" oksigen dalam otak kite dengan minum air kosong bnyak2. bawak at least sebotol air kosong ke kelas. bawak setong pon tak pe, lagi bagus!!



3. buat pergerakan ringkas - bile kite duduk lame2 atas kerusi sambil dengar bebelan lecturer kat depan mengajar, kite start rase ngantok sebab tak bnyak bergerak. darah kite tak bnyak berjalan dan dengan itu pengagihan oksigen dalam badan jadi lembab. akhirnye, kite jadi terkulai layu kerana mengantuk. cuba untuk buat senaman ringkas. tak payah bangun, juz duduk atas kerusi, pusing2 kepale, regangkan kaki dengan tangan. menggeliat sedikit tapi jgan sampai tergeliat sudah!! dengan ini, darah lebih bergerak laju ke anggota tubuh yng memerlukan oksigen dan seterusnye membekalkan bekalan oksigen dengan efficient!!

4. main urut2 ngan membe sebelah!! - haha, bukan shaja kite jadi tak ngantuk, membe sebelah pon jadi tak ngantok sebab kite ( x pasal2 kacau membe sbelah ). agak2 dah boring suruhla membe sebelah urutkan.

5. kacau membe sebelah!! - nie lagi best!! kite kalau dah ngantok akibat boring tahap gaban dengar lecturer membebelkan depan, ambil la "inisiatif" tersendiri ngan kacau membe lain. main cucuk2 ngan membe ke, pijak kasut membe sebelah ke..tapi awas!! jangan sampai kantoi ngan lecturer..kompem kene marah pas tue, hehehe!!




No comments:

Post a Comment